20160311 172452

Ribollita – specialitate din Toscana

Ribollita este o supă tradițională din Toscana, de legume. Bunătatea ei vă va încălzi inima și cerul gurii!

“Com’è squisita la ribollita! Se vuoi star bene nella vita, mangia spesso la ribollita“(Cât e de bună ribollita! Dacă vrei să stai bine în viață mănâncă des ribollita), versuri dintr-un cântec popular și aș adăuga, alături de un pahar de vin bun toscan! 🙂

20160311_170705

Ingredientele pentru ribollita florentină:

  • pâine veche
  • 1 varză
  • 1/2 varză creață
  • 2 cartofi
  • 2 dovlecei
  • 1 praz
  • 10 roșii cherry
  • 400g fasole (cannellini) albă
  • 2 morcovi
  • 1 țelină frunze (apio)
  • 1 ceapă
  • rozmarin și cimbru
  • ulei de măsline extra virgin
  • sare și piper

Cavolo-Verza-02-e1413099331634apio-ecologico-puntdesabor48985hd

Mod de preparare:

  1. Rețeta tradițională necesită utilizarea de fasole uscată albă, care înainte de a fi gătită trebuie să fie pusă la înmuiat timp de o noapte întragă.
  2. Odată ce boabele sunt moi, se pun la fiert în apă clocotită, timp de cel puțin o oră. (Apa în care a fiert fasolea nu se aruncă, ne va servi pentru a prepara ribollita).
  3. Între timp se curăță și se spală toate legumele, apoi se taie în bucăți mici și subțiri, astfel încât să se gătească mai ușor.
  4. Într-o oală mare se pune puțin ulei și se pune la călit ceapa, morcovul, prazul și țelina. Amestecați cu o lingură de lemn din când în când.
  5. Adăugăm restul legumelor tocate, apoi se agaugă roșiile și se fierbe timp de cateva minute.
  6. Apoi se adaugă supa de fasole și se fierbe la foc mic timp de aproximativ 40 de minute. Se pun câteva crenguțe de rozmarin și cimbru.
  7. Se condimentează cu sare și se fierb legumele adăugând, ori de câte ori este nevoi, supa de fasole. Între timp fasolea boabe se mixează și se pune deoparte crema astfel obținută.
  8. Când legumele au fiert, se scoate din oală crenguțele de rozmarin și cimbru. Se adaugă crema de fasole. Gătiți timp de 5 minute pentru a se amesteca toate ingredientele.

Pentru a savura ribollita, este bine să se pregătească cu o zi înainte. Se prepară întru-un vas de lut, un strat de pâine veche, un strat de supa, apoi repetăm. Se adaugă o ploaie măruntă de ulei de măsline extra virgin și piper proaspăt măcinat.

Se servește fierbinte.

Ei bine, ai urmat toți pașii? Categoric  Ribollita Toscana va fi fantastică, deci nu pot decât să vă doresc poftă bună!

În așteptarea Ribollitei! 🙂

20160311_173129FotorCreated

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.